Yaşam

OLUMSUZ DÜŞÜNCE DÖNGÜSÜ: RUMİNASYON

Ruminasyon, olumsuz fikirler, olumsuz duygular ve bunların nedenleri ve sonuçları üzerinde durmanın tekrarlayıcı halidir. Ruminasyonun tekrarlayan dezavantajı, depresyon veya sıkıntı gelişimine yol açabilir ve mevcut koşulları daha da kötüleştirebilir.

Depresif ruh halindeki bir kişi uzun süre düşündüğünde, geçmişte başına gelen daha olumsuz şeyleri hatırlama olasılığı daha yüksektir. Mevcut omurlarındaki durumları daha olumsuz yorumlarlar ve gelecek için daha umutsuzdurlar.

Sorunlarla meşgul olmak, sorun çözmeye odaklanmanın ötesine geçmeyi de zorlaştırır. Depresyonu veya acelesi olmayan kişilerde bile ruminasyon, olumsuz duygulara katkıda bulunabilir. Bu, bir kişinin ne kadar olumsuz düşünürse, o kadar kötü hissettiği ve bu da daha fazla korku ekleyen bir döngü haline gelebilir.

Bir çalışma, bir kişinin koşulları ile geçmiş deneyimleri arasındaki temaslara, depresyon ve kaygı gelişimine baktı. Araştırmacılar, bir kişinin travmatik yaşam olayları gibi geçmiş deneyimlerinin depresyona veya kaygıya yol açabilmesinin en değerli yolunun “kişinin sorun için kendini düşünmesini ve suçlamasını sağlamak” olduğunu bulmuşlardır.

Depresyon ve endişe kolay durumlar değildir ve tek bir nedeni yoktur. Bir kişinin aile öyküsü veya yaşam deneyimleri değiştirilemez. Bununla birlikte, bir kişinin düşünme biçimini değiştirmesi ve gerilim seviyelerini azaltabilecek olumlu başa çıkma stratejileri öğrenmesi mümkündür.

İşte uzmanların derin olumsuz düşünme döngüsünü kırmaya yardımcı olacak tavsiyeleri.

● Olumsuz algıyı durdurmak ve daha olumlu anılara odaklanmak için etkinliklerle dikkatinizi dağıtın.

● Zorluklarla karşılaştığınızda, özellikle işler iyi gittiğinde bunu hatırlamaya çalışın. Her şey yolunda gittiğinde, geçmiş olumlu deneyimleri hatırlamak için ailenizin veya arkadaşlarınızın yardımını alın. Bu, zihninizi farklı bir yola kaydırmanıza yardımcı olabilir.

● Özellikle sizin için olumlu çağrışımları olan bir yerde, fiziksel aktivite ve ortam değişikliği de yardımcı olabilir.

● Farklı sorunları ayırmaya veya daha büyük sorunları daha küçük modüllere ayırmaya çalışın. Her seferinde bir sorunu ele alın. Adım adım bir plan yapın, mümkün olduğunca spesifik olun. Bir yere yaz. Ardından, her seferinde bir adım ilerlemeye başlayın.

Rahatsız edici ve tekrarlayan olumsuz fikirler sizi rahatsız ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurun.

sandikliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu