TÜBİTAK’tan HİSAR sınıfı gemilere WINDWAY sistemi!
TÜBİTAK BİLGEM Teknoloji Dergisi 14. Sayısında ASFAT tarafından inşa edilen Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri için “YELKOVAN” ‘Geliştirildiği’ adı verilen elektronik destek sisteminin de paylaşıldığı paylaşıldı. YELKOVAN, geniş RF bant aralığında çalışan, ağır tehdit ortamında yüksek alıcı hassasiyetine sahip, tehdit tanımlama ve hassas yön bulma teknolojisine sahip elektronik takviye sistemidir.
YELKOVAN ED Sistemi Açık Deniz Karakol Gemilerine entegre edilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu bağlamda YELKOVAN ED Sistemi entegre dijital geniş bant ve dar bant alıcı mimarisi ile hassas parametre çıkarımı yapabilmektedir.
ASPAT ADKG: TÜRKİYE’NİN DENİZ SAVUNMA KUVVETLERİ GÜÇLENİYOR
Türkiye’nin denizlerdeki hak, menfaat ve çıkarlarının daha etkin bir şekilde korunması ve savunulması amacıyla, Açık Deniz Karakol Gemisi ihtiyacına cevap vermek amacıyla inşasına başlanan Hisar Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemisi’nin (ADKG) inşa faaliyetlerine devam ediliyor. en kısa sürede ve en uygun maliyetle ASFAT’ın ana yükleniciliğindeyiz. İstanbul Tersanesi Komutanlığı tarafından yürütülmektedir. Proje kapsamında 10 gemi üretilmesi hedeflenirken, serinin ilk iki gemisi TCG AKHİSAR ve TCG KOÇHİSAR, ilk sac bölümden sadece 17 ay sonra 23 Eylül 2023’te denize indirildi. ileri düzeyde donanıma sahip olacak ve en kısa sürede liman kabul testlerine başlayacak.
İki geminin aynı kızak üzerinde bu kadar kısa sürede ve bu seviyede suya indirilebilmesi Türk Savunma Sanayii açısından bir ilktir. ASFAT, yenilikçi yapısı, etkin planlama ve üretim tecrübesiyle tüm paydaşlarıyla birlikte Türkiye’nin uluslararası savaş gemisi üretim yarışında üst sıralara çıkmasını sağlıyor.
İnşa edilen gemiler, istihbarat, gözetleme ve keşif, arama kurtarma, terörle mücadele, deniz kontrol operasyonları ve deniz özel operasyonları gibi temel görevleri yerine getirecek; İkincil görev olarak deniz hava harekâtı, elektronik ve akustik harp, kara bombardımanı, asimetrik tehditlere karşı savunma, deniz taşımacılığının korunması, amfibi harekat kapsamında takviye ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecek.
TÜRKİYE’DE İLK DEFA SAVAŞ GEMİSİ PERVANININ TESTLERİ TÜRK LABORATUARLARINDA YAPILDI
Gemiler, Ada Sınıfı Korvetlerin dış tasarımı esas alınarak, Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına göre kendi sınıfındaki en ileri teknolojiler hedeflenerek tasarlanıp üretilmektedir. Projede tüm mühendislik hesaplamaları ve model testleri yapılmış olup, gelişen ve değişen koşullar dikkate alınarak mümkün olan en ideal analizler uygulanmıştır. Projede, Türkiye’de ilk kez bir savaş gemisi pervanesinin testleri Türk Laboratuvarlarında gerçekleştirilerek, pervane üreticisi firma ile karşılıklı olarak sonuçlar doğrulandı. Gemiler, yeni geliştirilen milli silah ve sensör sistemlerinin daha sonra entegrasyonuna olanak sağlayacak. “Sahada Hazır”Tasarım ideolojisi ile inşa edilir ve her biri için hesaplamalar ve analizler yapılır. “Sahada Hazır”Sistemler için mümkün olan her alternatifi kapsayacak şekilde yapılır.
“Yerinde Hazır” modüler gemi konsepti kullanılarak özellikle savaş kabiliyetinde değerli bir esneklik elde edilmiş, ana tahrik sistemindeki elektrikli tahrik alternatifi ile ileri düzeyde verimlilik sağlanmıştır. Geminin iç yerleşimi mürettebatın ihtiyaçlarına en uygun şekilde ve ergonomik gereklilikler dikkate alınarak yapılmıştır.
Modüler bir tasarıma sahip olan ADKG projesi, silah yükünün gerektiğinde daha da artırılmasına veya değiştirilmesine olanak sağlayacak şekilde tasarlandı. Bu noktadaki esneklik, farklı gereksinimlerin ortaya çıkması durumunda bu gereksinimlerin hızlı bir şekilde karşılanabilmesi olanağını ve yeteneğini sağlamaktadır. Bunu sağlamak amacıyla gemide rezerv alanları, güzergahlar ve ilave güç ihtiyaçları için belirli miktarda yedek güç sağlanır.
AÇIK DENİZ DEVRİYE GEMİLERİ DENİZ KUVVETLERİ İÇİN GÜÇ ÇARPANI OLACAK!
Kale Sınıfı; Yerli ve milli silahlarla üstün muharebe gücünün yanı sıra, uzun süre maliyet etkin karakollar kurmasını sağlayacak sevk sistemleriyle hem aktif keşif/karakol hem de asimetrik tehditlere cevap veren bir görev profili sunuyor. Denizaltı Savunma Harbi’nde değerli görevler üstlenen yüzer unsurlar olarak nitelendirebileceğimiz Ada sınıfı korvetleri güçlendirmek amacıyla milli sonar sistemleriyle donatılan Açık Deniz Karakol Gemileri, aynı zamanda Deniz Kuvvetlerimiz için kuvvet çoğaltıcı olma rolünü de üstleniyor.Her platformun ana görevi olan denizde varlığını sürdürme misyonunu en iyi şekilde yerine getirecek gemiler, böylece Türk Deniz Kuvvetlerinin gücünü en üst düzeye çıkaracak.
Dünyadaki yaygın ADKG tasarımlarıyla karşılaştırıldığında Hisar Sınıfı; Genel korvet tasarımının esas alınmasından dolayı yüksek ateş gücü sunmaktadır. Hisar Sınıfının kullanacağı silah ve sensör sistemleri yerlilik ve millilik ilkesi dikkate alınarak tasarlanmakta olup, barış ve savaş zamanlarında caydırıcılık ve savaş kabiliyetini en üst düzeye çıkarabilecek seviyededir. Tüm bu yenilikçi ve yüksek donanımlarla inşa edilen Açık Deniz Karakol Gemilerinde bahsedilen yerli ve milli imkanların kullanılması, ülkemize savunma sanayi alanında başarı ve özgüven getirmektedir.
Gemi barış zamanında hafif silah yüküyle görev yaparken, çatışma anında ihtiyaç duyulması halinde gerekli sensörler ve silah yükleriyle hızlı bir şekilde donatılabiliyor.