Teknoloji

Guatemala’da keşfedilen büyük kayıp şehir

Becky Ferreira

Arkeologlar, kuzey Guatemala’da 2000 yıldan daha uzun bir süre önce gelişen devasa bir antik Maya kentinin kalıntılarını buldular. ‘LiDAR’ olarak bilinen uçan lazer cihazlarıyla haritalanan, uzun süredir kayıp olan bu kentsel alan, devasa bir ağ geçidi sistemiyle birbirine bağlanan 1.684 kilometrekareyi kapsayan yaklaşık 1.000 yapı içeriyor.

Cambridge Core dergisinde bu ay yayınlanan bir araştırmaya göre, LiDAR araştırmalarının sonuçları Guatemala’nın Mirador-Calakmul Karst Havzasında (MCKB), M.Ö. MS 1000’den MS 150’ye kadar, “önceden düşünüldüğü gibi, eski insan yerleşimine dair seyrek görüşe meydan okuyan, dikkate değer bir Maya alanı yoğunluğu ortaya çıkardı.”

YENİ TEKNOLOJİ DEV ŞEHRİ ORTAYA ÇIKARDI

ABD’deki Idaho Eyalet Üniversitesi’nde arkeolog ve Mirador Havzası Projesi’nin direktörü Richard Hansen liderliğindeki bilim insanlarının yayınladığı makale, şu ana kadar Meksika, Guatemala ve Belize’nin bazı kısımlarını içeren bir bölge olan Maya Ovalarında yayınlandı. en büyük, bitişik, bölgesel LiDAR çalışmalarından birine erişim sunar.

Araştırmacılar, bulguların genişleyen bir medeniyete dair ipuçları içerdiğine dikkat çekiyor: “LiDAR çalışmaları, MCKB’de yoğunlaşan Maya yerleşimlerinin olağanüstü yoğunluğunu ve dağılımını ortaya çıkardı; Uzun stabilize yollar. birbirine bağlanmıştı. Bunlar, alt düzey yönetimlerin örgütsel becerilerine meydan okuyan ve muhtemelen Klasik Öncesi dönemde yönetim stratejilerini betimleyen emeğe dayalı yatırımlardı.”

‘LiDAR’, gönderilen ışınların bir alıcıya geri dönmesi için geçen süreye dayalı olarak ayrıntılı haritalar oluşturmak için lazer ışınlarını yüzeyden yansıtan bir uzaktan algılama teknolojisidir. Bu prosedür, diğer birçok alanın yanı sıra arkeolojide bir devrim yarattı; çünkü Maya araştırmacılarının ortak sorunu olan ve klasik saha araştırmalarında başka yollarla tespit edilemeyen yoğun bitki örtüsünün altında gizlenen eski insan faaliyetinin izlerini ortaya çıkarabilir.

Hansen ve meslektaşları, kapalı kalmış eski yerleşim yerlerinin izlerini aramak için yıllar boyunca LiDAR araçlarını MCKB üzerinde yaklaşık 600 metre yükseklikte uçurdular. Yayınladıkları makaleye göre, devam eden araştırmalar, merkezi ve karmaşık bir siyasi yapının varlığını düşündüren devasa platform ve piramit yapıları da dahil olmak üzere, daha önce bilinmeyen, yeni ve çağdaş yoğun nüfuslu alanları ortaya çıkardı.

6 İLA 10 MİLYON KİŞİ İŞ GÜCÜNE SAHİPTİR

Bu yapıların ortasında, Mezoamerikan sporlarını oynamak için inşa edilmiş düzinelerce top sahasından, kanallardan ve rezervuarlardan oluşan karmaşık bir su yönetim sistemi var. Bunların yanı sıra grup, Maya metropolü El Mirador’da bulunan ve birkaç sabit yol için önemli bir kavşak noktası ve merkez üssü görevi gören 70 metre yüksekliğindeki Danta piramidinin kalıntılarını keşfetti.

Hansen ve meslektaşları araştırma makalelerinde şöyle yazdılar: “Binanın ana kayasının doğal yapısına bakılırsa, bina günlük 6.000.000 ila 10.000.000 kişilik bir iş gücüne ev sahipliği yapıyor, bu da daha düşük siyasi ve ekonomik statüdeki idarelerin kapasitesini aşıyor ve sosyo-politik. -Böyle olağanüstü bir yapının büyümesinde siyasi ve ekonomik hami. “Üst düzey bir organizasyonun başında olabilirdi.”

Bu göz kamaştırıcı yeni keşif, bölgenin ormanlık havzasının canlı şehirlerinde 1000 yılı aşkın süredir yaşayan bir topluma ışık tutuyor. Hansen ve grubu, sonraki araştırmaların bu eski uygarlığın sırlarını ortaya çıkarmaya devam edeceğini ve muhtemelen yüzyıllardır gizlenmiş yeni yerleşim yerlerini ortaya çıkaracağını umuyor.

Araştırma ekibi, “Orta ve Geç Klasik Öncesi dönemlerde bir krallık-devlet olan antik siyasi ve ekonomik yapının iskeleti, Mirador-Calakmul Karst Havzasında dikkate değer bir varlığa sahipti” diyor.


Yepyeni makale Vice sitesinden alınmıştır. (Çeviri: Tarkan Tufan)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu