Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy kullandı. İkinci tip Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kalan YSK, 2. tur tarihini 28 Mayıs olarak açıkladı. İkinci tur seçimlerde oy kullanacak bazı seçmenler seçmen bilgi kağıtlarını kaybetti veya attı. Bu yüzden pek çok insan ‘2. Turda pusulasız oy kullanmak mümkün mü?’ sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki 2. cinste oy pusulaları tekrar dağıtılacak mı? 2. tipte pusulasız oy kullanılabilir mi?
İşte 2. Tıpta oy kullanmak için gerekli belgeler…
Oylama Kağıdımı Kaybettim: Oylama Kağıdı Yeniden Dağıtılacak mı?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 28 Mayıs Pazar günü yapılacak 2. Tip Cumhurbaşkanlığı Seçimi için yeniden ‘seçmen bilgi formu’ dağıtılmasına karar verdi.
Kurul, seçmen bilgi kağıtlarının dağıtılmasına ilişkin kararı, AK Parti YSK temsilcisi Recep Özel’in “bazı seçmenlerin seçmen bilgi kağıtlarını kaybettikleri ve gereksiz oldukları düşüncesiyle çöpe attıkları” ve “bunların” seçmen bilgi kağıtlarına sahip olmayanlar oy kullanamaz”. başvurusuna karar verdi ve talebi kabul edildi. Böylece seçmen bilgi kağıtlarının basımı yapıldı ve yeniden dağıtılmasına karar verildi.
İlk turda kullanılan sandıklar değişecek mi? Eski Seçmen Kâğıdı Geçerli Olacak mı?
Türkiye’nin heyecanla beklediği Cumhurbaşkanlığı 2. tip seçimlerinde birinci tipte oyların kullanılacağı sandıklar değişmeyecek.
Seçmenler, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen 2. etapta ilk ilaçlamada oy kullandığı okul ve sandıkta oy kullanma işlemlerini gerçekleştirecek. Bu nedenle eski seçim kâğıtları da geçerli olacaktır.
Oy Kâğıdı Olmadan Oy Kullanılabilir mi?
28 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimlerde ilk tıpta olduğu gibi seçmen bilgi formuna gerek kalmayacak. Seçmenler, geçerli kimlik belgeleriyle seçmen listesinde adının yazılı olduğu sandıklara giderek oy kullanabilecek.
Doğru sandıkta olduğunuzdan emin olun ve sandık görevlisine seçmen bilgi sayfasındaki seçmen sıra numarasını bildirin.
Oy Vermek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
28 Mayıs Pazar günü seçmenlerin oy kullanabilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resmi bir belge ile sandık başına gitmeleri gerekiyor. Buna göre seçmenler;
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı
geçici kimlik belgesi
Doğum belgesi
Soğuk damgalı kimlik kartı, resmi daireler tarafından verilen pasaport
evlilik sertifikası
Askeri Sertifika
Ehliyet
Hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı üyelerine verilen mesleki kimlik kartı
Fotoğraf ve avukat, noter, askeri kimlik gibi ‘seçmenin kimliğini tereddütsüz oraya koyan’ resmi belgelerle oy kullanabilirler.
Seçmenler, varsa bu belgelerden biriyle birlikte seçmen bilgi formunu, yoksa seçmen sıra numaralarını sandık görevlisine bildirmek zorundadır.
Nerede oy kullanacağınızı öğrenmek ve seçmen kağıdını sorgulamak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz. ?