Haber

Pandemiden sonra uyuz görülme sıklığı yüzde 50 arttı

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Aslan Yürekli, Dünya Sağlık Örgütü’nün ihmal edilen bir hastalık olarak tanımladığı uyuz hastalığının pandemi sonrasında Türkiye’de görülme sıklığının yüzde 50 arttığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün son yıllarda ‘ihmal edilen tropik hastalık’ olarak tanımladığı ve hem dünyada hem de ülkemizde pandemi sonrası artış gösteren uyuzun hala varlığını sürdürdüğü açıklandı.

Dermatoloji Uzmanı Doç. Türkiye’de pandemi sonrası uyuz görülme sıklığının yüzde 50 arttığını söyleyen Prof. Dr. Hearted, “Uyuz uyuz hastalığına senkop uyuzu adı verilen bir parazit neden oluyor. Bu parazit insan vücuduna veya avuç içine girdiği anda hemen tünel kazmaya başlar. Yuvasını tüneller kazarak kurar ve oraya yumurtalarını bırakarak üremeye devam eder. Tedavi edilmediği takdirde hasta kaşınmaya devam eder ve özellikle geceleri artan ısıyla artan kaşıntıdan yakınır. Ailede biri uyuz olduğunda bunu çevresindekilere yayarlar. En değerli bahis aslında bu tedavidedir. Çünkü tedaviyi sağladığımızda aile üyesinin de tedavi görmesi gerektiğini söylüyoruz. Uyuz bir kişiye bulaştığında kaşıntı 3 hafta sonra kaybolur.söz konusu.

“Pandemi döneminde uyuz vakaları daha da arttı”

“2018 yılının son çeyreğinde uyuzun arttığını görüyoruz” diyen Doç. Yürekli, ‘Aslında bu doğal seyrin belirgin olduğu zamanlarda uyuz vaka sayısını artırıyor, salgınlara neden oluyor ve düşüşlere neden oluyor. 2018 sonrasında karşılaştığımız korona virüs salgınıyla tabi ki evlerimize kapandık. Aile bireyleri olarak birbirimizle yakın temas halindeydik. Aynı evde 7-10 gün geçirdik. Eğer bir kişi uyuz hastalığını bir eve taşıyorsa, kolaylıkla diğer kişilere de yayılabilir. Uyuzdaki artış da bu şekildedir. Aslında bunu zirveye taşıdık. “Ancak dermatologlar olarak uyuzu yenmeyi şu anda başarıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu